limba românăenglish language

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület a Facebookon

Az Egyesületről
limba românăenglish language

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület a Facebookon

Az Egyesületről

Share

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület 1991 óta fejti ki tevékenységét. Az évek során többszöri elnökség és székhely változtatáson esett át. 2006 óta azonban a jelenlegi keretek között, székhelyileg Sepsiszentgyörgyön tevékenykedik. Információs irodánk  a Míves Házban található. A Míves Ház a helyi Önkormányzat tulajdonában álló épületegyüttes, amelynek főútra nyíló irodahelyiségét kaptuk meg több éves bérmentes használatra. Az információs iroda tevékenységei közé tartozik a Romániai Magyar Néptánc Egyesület 2006-ban megalapított szakmai archívumának kezelése, pályázatok elkészítése, leadása, elszámolása, különböző éves rendszerességgel megszervezendő fesztiválok, képzések szervezése és lebonyolítása, kapcsolattartás a tagokkal, fesztiválközvetítés, stb.

Az Alapszabály értelmében, az Egyesület különböző képzéseket, fesztiválokat szervez a népzene- és néptánc területén pedagógusoknak, táncosoknak, koreográfusoknak, zenészeknek. A már említett szakmai anyagtár több száz könyvet, CD-t és DVD lemezt, videófelvételeket, valamint hozzávetőleg 1,5 TB digitalis hordozón tárolt gyűjtést (video, zene, filmek) tartalmaz. E szakmai anyagtár nyitott az érdeklődők számára, a helyszínen lehetőség van a könyvek, hangzóanyagok böngészésére. Tagjaink számára digitálisan biztosítjuk az anyagok hozzáférhetőségét – jelen pillanatban az igényelt anyagokat digitalizáljuk, de hosszú távon célunk a teljes anyagtárat digitalis formába is átvinni. A szakanyagtár nagy része címekben elérhető honlapunk Szakanyagtár menüje alatt. A digitális hordozín található gyűjtések beazonosítása, katalogizálása folyamatban van.

            Szakmai szervezet lévén, célunk a szakmát érintő rendezvények támogatása, illetve szervezése. A Romániai Magyar Néptánc Egyesület több nagyrendezvényt szervez, illetve társszervezőként, támogatóként is igyekszünk hozzájárulni a jelentősebb eseményekhez:

  • Az Erdélyi Néptánc Antológia a műkedvelő néptáncegyüttesek szakmai találkozója, évente kerül megrendezésre.
  • Az Erdélyi Táncházzenészek Találkozója, köznyelven Zenésztalálkozó szintén egy nagy múltra vissza tekintő rendezvény.
  • Az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozója egyre nagyobb ismertségnek örvend, ez az a rendezvény, amely lehetővé teszi az öt hivatásos táncegyüttes találkozását, megmérettetését.

A fenti rendezvényeken kívül számos képzési programot szerveztünk és szervezünk folyamatosan, adatbázist működtetünk, kiadványok megjelenését támogatjuk, szorgalmazzuk.

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület jelenlegi elnöksége:
Deák Gyula Levente, elnök
Benedek Árpád, alelnök
Incze Tünde, alelnök

Az iroda munkatársai:
Bartha Ágnes, projektfelelős
agnes(pont)neptanc(kukac)gmail(pont)com
Sylvester Réka, PR munkatárs
kovacsreka(pont)neptancegyesulet
(kukac)gmail(pont)com

 

Az Egyesület egyedi regisztrációs kódja: 9971635