limba românăenglish language

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület a Facebookon

Nagyváradon a Héttorony Fesztivál
limba românăenglish language

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület a Facebookon

Nagyváradon a Héttorony Fesztivál

Nagyváradon a Héttorony Fesztivál
Share

1992-ben épült fel Makovecz Imre világraszóló Magyar Pavilonja a Sevillai Expón, mely szinte azonnal nemzeti jelképpé vált. Tíz évvel később ennek az épületnek az üzenete inspirálta a szervezőket arra, hogy megrendezzék az első Héttorony Fesztivált. Nemrég megújították a fesztivál arculatát és új elemekkel gazdagították hagyományos programsorozatait. Idén Visegrádról indulnak és Erdélyt, Kárpátalját, Szlovéniát is Szlovákiát is bejárják.
Fontosnak tartják, hogy a magyarországi népzene és világzene csúcsteljesítményei a szomszédos országok magyarságához is eljussanak, valamint, hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsák a figyelmet.

Nagyváradra négy nagy programmal érkezik a fesztivál, amelyek a közönség minden rétegét érintik. Az első napon, november 8-án 20:00 órától a Queens Music Pub-ban Nagyváradi bujdosók koncertre várják a közönséget. Előadó az Etnofon Zenei Társulás, és az alkalmat különlegessé teszi, hogy a zenekarral együtt most Novák Péter is fellép. Azok, akik a Nagyvárad Táncegyüttes Nagyvárosi bujdosók című előadásából már ismerik a darabban elhangzott dalokat, már tudják, hogy biztosan érdemes lesz ellátogatni a koncertre, hiszen Kiss Ferenc szerzeményei magukért beszélnek. A különleges zenei világ és az élvezetes előadásmód garancia arra, hogy nem bánja meg, aki ellátogat az esemény helyszínére. Jegyeket egységes áron 10 lejért lehet váltani a Szigligeti Színház jegypénztárában a szokásos nyitvatartás szerint, keddtől péntekig 11:00 és 17:00 óra között, valamint a helyszínen egy órával a koncert előtt.

Néhány szó az előadókról

Az Etnofon Zenei Társulás 1994-ben alakult Kiss Ferenc kezdeményezésére, aki azt megelőzően a nagy múltú Vízöntő és a világhírű Kolinda együttes egyik meghatározó személyisége volt. Társaival olyan markáns, autonóm zenei stílust alakított ki, amely a modern ember bonyolult élmény- és érzelemvilágát tükrözi, de kihallhatók belőle egy ősibb, „édeni” létforma fontos üzenetei is. Dalaik, hosszabb lélegzetű kompozícióik minden esetben a tradicionális magyar folklór motívumaira épülnek, így a korszerű elektronika használata mellett nagyon fontos szerepet kapnak muzsikájukban az akusztikus népi hangszerek, a hagyományos játék és díszítéstechnikák.

Tagok: Babos Károly – ütőhangszerek, Huszár Mihály – basszusgitár, ének, Kiss Ferenc – hegedű, ének, Küttel Dávid – szintetizátor, harmonika, ének, Szokolay Dongó Balázs – fúvós hangszerek

Papó Zenedéje

A Héttorony fesztivál a kicsikre is gondol egy rendhagyó énekórával. November 9.-én délelőtt 11:00 órától nézhetik meg az ovisok és kisiskolások Papó Zenedéjét. Az előadás Kiss Ferenc azonos című mesés-zenekönyve alapján készült szórakoztató gyermekprodukció, amely a koncert-színházi élmény mellett, iskolán kívüli tanóraként is megfelel: legyen szó zenéről, irodalomról, hagyományról, népművészetről. A rendhagyó énekórán Papó, azaz Nagyapa mesél a régi, falusi zenélési alkalmakról, a zene gyógyító és jobbító szerepéről, miközben mondókákat, dalokat és történeteket idéz fel dorombról, tekerőlantról, kobozról, dudáról, cimbalomról és más, régi zeneszerszámokról.

Az előadást óvodásoknak és kisiskolásoknak, továbbá azoknak a szülőknek ajánlják, akik minél hamarabb szeretnék megismertetni gyermekükkel a magyar népzenét és annak hagyományos hangszereit.

Előadók: Kiss Ferenc „Papó” – ének, mese, hegedű, kobza, tekerőlant, Küttel Dávid – gitár, ütőgardon, harmonika, ének, tánc, Szokolay „Dongó” Balázs – duda, furulyák, doromb, tárogató, szaxofon

Jegyeket egységes áron 5 lejért, a Szigligeti Színház jegypénztárában lehet vásárolni a szokásos nyitvatartás szerint, keddtől péntekig 11-17 óra között, valamint a helyszínen, az Árkádia Bábszínházban egy órával az előadás előtt.

Mint ahogyan az az alább csatolt programban is látható, a rendezvényhez kapcsolódik egy kiállítás is, mely a november 9-i megnyitót követő egy héten keresztül lesz látható a Szigligeti Színházban. A kiállítás A Kós Károly Egyesülés erdélyi vándoriskolásai – címet viseli – megnyitója pedig 18:00 órakor lesz a színház első emeletén , megnyitja Bogos Ernő építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Eddig javarészt felnőtteknek és gyerekeknek szánt rendezvényekről esett szó, de a köztes korosztály - a kamaszkor képviselői - sem maradhatnak ki a kínálatból. Nekik szól a Weöres Sándor Rockandroll. - E táncos, zenés előadással zárul a Héttorony fesztivál.  A nézők Novák Péter főszereplésével november 9-én este 19:00 órától tekinthetik meg az előadást a Szigligeti Színházban. A darab bemutatója 2014. január 22-én volt a budapesti a Művészetek Palotájának Fesztivál Színházában. A kilencven perces gyermekprodukció a Weöres emlékév lezárása okán született, mely egyben a költő halálának 25. évfordulója is volt. A darab Weöres Sándor azon szövegeiből építkezik, amelyeket mindannyian sokszor hallhattunk gyermekkorunkban, és a mai napig ismerősen csengenek a fülünkben.

Az előadásban az ismert sorok új ruhát öltöttek, a kiváló zenészek igazi rocksztárrá változtatták Weöres Sándor szelíd figuráit. A zenekari részek kiegészítéseként két táncművész teszi még színesebbé az előadást. Az átváltozó-művész táncosok pillanatok alatt képesek a világ legkülönfélébb népeit és kultúráit a színpadra varázsolni, és megmutatni, hogy valójában nem is különbözünk egymástól annyira.

„Itt van minden nemzet apraja-nagyja, szabadon gyakorolva faji, nemi, etnikai, vallási meggyőződését. Álompolgári ismeretek alapfokon, a flóra és fauna, tűz, víz, föld, levegő, az éltető négy elem mellett.” - Novák Péter. Előadók: Novák Péter – rendező, játékmester, zenészek: Braun László, Küttel Dávid, Molnár Balázs, Nyíri Sándor, Szokolay Dongó Balázs, táncosok: Lengyel Szabolcs és Pótor Katalin

Jegyeket egységes áron, 10 lejért lehet váltani a Szigligeti Színház jegypénztárában a szokásos nyitvatartás szerint, keddtől péntekig 11:00 és 17:00 óra között, valamint egy órával a koncert előtt.

A HÉTTORONY FESZTIVÁL NAGYVÁRADI PROGRAMJA:

2014. november 8. - szombat

20:00 - Nagyváradi bujdosók. Kiss Ferenc, Küttel Dávid és Szokolay Dongó Balázs koncertje Novák Péter közreműködésével (Helyszín: Queens Pub)

2014. november 9. - vasárnap

11:00 - Papó zenedéje. Játék, muzsika és tánc a Bábszínházban gyermekeknek (Helyszín: Árkádia Bábszínház)

18:00 - A Kós Károly Egyesülés erdélyi vándoriskolásai. Kiállítás – megnyitja, Bogos Ernő építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja (Helyszín: Szigligeti Színház, első emelet, páholyzseb)

19:00 - Weöres Sándor Rockandroll Novák Péter főszereplésével (Helyszín: Szigligeti Színház)

További részleteket a Nagyvárad Táncegyüttes honlapján vagy facebook oldalán olvashatnak.